http://sofiaahlehjelm.blogspot.com/
Hamburgare - popburger

Ingredienser, 8 burgare
25 g | jäst |
---|---|
50 g | smör |
2 dl | mjölk |
1 tsk | strösocker |
1 tsk | salt |
5 dl | vetemjöl |
äggvita, till pensling | |
0,5 dl | sesamfrön |
Hamburgare
300 g | nötfärs |
---|---|
0,75 tsk | salt |
1 krm | svartpeppar, nymald |
1 msk | sweet baby raysås, eller chilisås |
1 st | äggula |
1 msk | smör |
Coleslaw
1 tsk | dijon |
---|---|
2 msk | majonnäs |
0,5 dl | turkisk yoghurt |
1 dl | morot, grovriven |
1,5 dl | vitkål, riven |
1 krm | salt |
0,5 krm | nymald svartpeppar |
Tillbehör
babyspenat, el mixsallad |
---|
Tillagning
1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37°. Häll blandningen över jästen. Rör tills den löst sig.
2. Blanda i socker, salt och mjöl. Arbeta degen i degblandare ca 10 min. Låt jäsa övertäckt 30 min.
3. Dela degen i 16 bitar. Rulla till små bullar, låt jäsa övertäckta ca 20 min.
4. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med äggvita, strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Lägg upp bröden på galler.
5. Blanda alla ingredienser till burgarna. Forma till 8 små burgare. Stek dem i smör i stekpannan ca 3 min på varje sida.
6. Blanda ingredienserna till coleslawen. Låt den inte stå för länge, då blir den lite vattnig.
7. Servera miniburgarna i bröd med coleslaw och sallad eller spenat.
* Sweet baby raysås är en söt och rökig grillsås som säljs i välsorterade livsmedelsbutiker.
Chokladbiskvier
INGREDIENSER
450 gram | mandelmassa |
3 st | äggvitor |
1,5 dl | strösocker |
400 gram | rumsvarmt smör |
2 dl | äggvita (ca 5 äggvitor) |
5 dl | florsocker |
300 gram | mörk blockchoklad |
GÖR SÅ HÄR
- 1. Börja med bottnarna: Vispa äggvitan till ett löst skum. Blanda i sockret och vispa. Fördela i mandelmassan och vispa till en jämn smet.
- 2. Spritsa ut smeten eller klicka ut den med hjälp av skedar. Baka i 175 grader 15-20 minuter. Tills bottnarna har fått fin färg. Var försiktig när du lossar bottnarna från pappret, funkar bra om man har möjlighet att låta pappret med biskvier ligga i frysen en stund.
- 3. Smörkrämen: Vispa smöret "pösigt".
- 4. Vispa äggvita och florsocker över varmt vattenbad. Det ska bli som marängsmet. Rör smeten kall och klicka i smöret.
- 5. Smaksätt med cacao (kan även bytas ut till annan smak).
- 6. Sedan brer du krämen snyggt på undersidan av biskvierna, konformat. Låt dem stå i frysen en stund före chokladdoppning.
- 7. Garnering: Smält chokladen, antingen i vattenbad eller i mikro. Doppa biskvierna i den smälta chokladen, låt biskvierna stå i kyl en stund innan servering. Går jätte bra att frysa in och spara till andra tillfällen.