http://sofiaahlehjelm.blogspot.com/




http://sofiaahlehjelm.blogspot.com/

Ham­bur­ga­re - pop­bur­ger

Hamburgare i miniformat. Namnet Popburger kommer från en hamburgerkedja i New York som gör liknande miniburgare. Frys in bullarna som är kvar till nästa gång det vankas brunch, eller gör dubbel sats burgare och coleslaw.
 


Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser, 8 burgare

25 g jäst
50 g smör
2 dl mjölk
1 tsk strösocker
1 tsk salt
5 dl vetemjöl
  äggvita, till pensling
0,5 dl sesamfrön

Hamburgare

300 g nötfärs
0,75 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 msk sweet baby raysås, eller chilisås
1 st äggula
1 msk smör

Coleslaw

1 tsk dijon
2 msk majonnäs
0,5 dl turkisk yoghurt
1 dl morot, grovriven
1,5 dl vitkål, riven
1 krm salt
0,5 krm nymald svartpeppar

Tillbehör

  babyspenat, el mixsallad

Tillagning

1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37°. Häll blandningen över jästen. Rör tills den löst sig.
2. Blanda i socker, salt och mjöl. Arbeta degen i degblandare ca 10 min. Låt jäsa övertäckt 30 min.
3. Dela degen i 16 bitar. Rulla till små bullar, låt jäsa övertäckta ca 20 min.
4. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med äggvita, strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Lägg upp bröden på galler.
5. Blanda alla ingredienser till burgarna. Forma till 8 små burgare. Stek dem i smör i stekpannan ca 3 min på varje sida.
6. Blanda ingredienserna till coleslawen. Låt den inte stå för länge, då blir den lite vattnig.
7. Servera miniburgarna i bröd med coleslaw och sallad eller spenat. 

* Sweet baby raysås är en söt och rökig grillsås som säljs i välsorterade livsmedelsbutiker.

Cho­klad­bi­skvi­er

INGREDIENSER

Biskvi bottnar
450 gram  mandelmassa
3 st  äggvitor
1,5 dl  strösocker
Smörkräm
400 gram  rumsvarmt smör
2 dl  äggvita (ca 5 äggvitor)
5 dl  florsocker
Garnering
300 gram  mörk blockchoklad

GÖR SÅ HÄR
  1. 1. Börja med bottnarna: Vispa äggvitan till ett löst skum. Blanda i sockret och vispa. Fördela i mandelmassan och vispa till en jämn smet.
  2. 2. Spritsa ut smeten eller klicka ut den med hjälp av skedar. Baka i 175 grader 15-20 minuter. Tills bottnarna har fått fin färg. Var försiktig när du lossar bottnarna från pappret, funkar bra om man har möjlighet att låta pappret med biskvier ligga i frysen en stund.
  3. 3. Smörkrämen: Vispa smöret "pösigt".
  4. 4. Vispa äggvita och florsocker över varmt vattenbad. Det ska bli som marängsmet. Rör smeten kall och klicka i smöret.
  5. 5. Smaksätt med cacao (kan även bytas ut till annan smak).
  6. 6. Sedan brer du krämen snyggt på undersidan av biskvierna, konformat. Låt dem stå i frysen en stund före chokladdoppning.
  7. 7. Garnering: Smält chokladen, antingen i vattenbad eller i mikro. Doppa biskvierna i den smälta chokladen, låt biskvierna stå i kyl en stund innan servering. Går jätte bra att frysa in och spara till andra tillfällen.

matmode

Det finns inte bara mode inom kläder och smycken, utan mode är mycket större än så. Mode finns inom mat, kultur och inredning och det är just dessa modetrender som tas upp i denna blogg. Läs, njut och inspireras!

RSS 2.0