Drink sugen?

En mindre alkoholstark version av Mojito

15 st 
2 kruka(or) 
1 dl 
1 flaska(or) 
3 l 
1 flaska(or) 
25 glas (4 1/2 liter)

1. Ställ rom, sprite och vitt vin i kylen tre timmar före servering.

2. Skölj limen och skär i klyftor. Repa myntakvistarna. Muddla (krossa) limen tillsammans med socker och myntablad.

3. Blanda med övriga ingredienser och häll upp i bålskål. Garnera med myntablad och servera gärna med isbitar vid sidan om.


Granatäppelmartini

Ingredienser

2 cl 
0,5 st 
6 cl 
6 cl 

1 glas

1. Börja med sockerlagen: Blanda strösocker med hälften så mycket vatten i en kastrull, koka upp och sjud tills sockret löst sig. Låt kallna.

2. Pressa limen. Blanda lime- och granatäpplejuice med vodka, sockerlag och is i en shaker. Skaka och sila upp i ett martiniglas.

Garnera med några granatäppelkärnor.


cosmopolitan:

4 cl citronvodka
2 cl Cointreau
4-6 cl cranberryjuice
(pressad citron eller lime)

Röres eller skakas beroende på om du vill ha drinken klar eller grumlig. Servera i martiniglas med en citronskiva som garnering.







Vitlöksgratinerad oxfilé



Ingredienser
700 gram 
1 kg 
Vitlökssmör
75 gram 
3 st 
2 msk 
10 droppe(ar) 

Tillagning

1. Putsa oxfilén ren från hinnor och senor. Bryn den runtom i en stekpanna. Salta och peppra väl.

2. Skala och skiva potatisen tunt, i matberdaren går det snabbt och lätt att skiva. Skölj potatisen väl i rinnande vatten. Häll av vattnet och torka potatisen med en handduk.

3. Stek potatisen med matolja i en het panna tills den har fin färg. Stek i flera mindre omgångar, salta och peppra potatisen väl. Lägg den stekta potatisen i en ugnsfast form.

4. Värm ugnen till 150 grader. Sätt en stektermometer i mitten på oxfilén och lägg den ovanpå potatisen på formen och ställ in i ugnen. Stek köttet till önskad innertemperatur (ca 60 grader för mediumstekt kött).

5. Blanda ingredienserna till vitlökssmöret för hand eller i en matberedare med knivinsatsen.

6. Ta ut formen och låt oxfilén vila ca fem minuter innan den skivas. Höj ugnsvärmen till max. Skiva köttet och lägg tillbaka ovanpå potatisen. Fördela vitlökssmöret över köttet och ställ tillbaka formen i ugnen. Låt stå tills vitlökssmöret nästan smält helt.

Servera genas. Gärna med en sallad och ugnsbakade tomater.


crabsnack



Ingredienser

10 personer (smakbitar)

200 gram 
200 gram 
1,5 dl 
2 st 
1 tsk 
0,5 st 
2 st 
1 msk 
0,5 tsk 
3 msk 

Aioli
4 msk 
1 msk 
0,5 tsk 
1 msk 
1 st 

Till servering:
1 huvud 

Tillagning

1.Rör ihop alla ingredienser till chiliaiolin.
2. Blanda alla ingredienser utom ströbröd till färsen . Forma färsen till tio runda bollar och platta till dem något.
3. Häll ut ströbrödet på en tallrik. Vänd kakorna i ströbröd och stek dem på medelhög värme i smör.
4. Servera krabbkakorna på endivblad och toppa med chiliaioli och örter

Grillad hummer

Antal portioner: 4

Ingredienser: 

2 st levande humrar
salt och peppar
2 st lime

Marinad
2 st vitlöksklyftor
2 st schalottenlökar
0.25 kruka färsk timjan
1 knippe gräslök
1 knippe bladpersilja
0.5 st röd habanero
1.5 dl olivolja

  • Gör så här

1. Blanda alla kryddor till marinaden i en mixer och kör tills det blir mixat.

2. Dela hummern längsmed och lägg i en bunke. Häll på marinaden. Salta och peppra. Blanda om. Låt stå och marinera i 5-10 min. Grilla sedan i cirka 5 minuter på vardera sida, eller lägg in den i ugnen. Servera med
limeklyftor, bbq-sås och nyångade grönsaker.






God Jul!



Hej mitt vuxna julproppade kylskåp!

Japp inte ens en bloggerska har ordning i kylen ;)

Jag har gjort en checklista som jag nu ska bocka av lite som jag och sambon gjort!

Lägga in 3 burkar sill  (x)
Fixa julskinkan (x)
Göra gravlaxsås (x)
Göra Jansson (x)
Skala 3 kilo potatis (x)
Göra marsipan grisar (x)
Göra julgodis (x)
Slå in julklappar (x)
Göra pepparkakshus (x)
Klä granen (x)
Julpynta (x)
Göra ägghalvor med majo&räkor (  )
Koka tunga (mamma) (x)
Göra julsaftsoppa (x)
köttbullar (mamma) (x)
koka grisfötter ( haha nej!)
Julstäda (/)


Jag fyller på med vad vi gör och om det är mer som ska göras !

GodJul alla fina läsare!



Frukost

Ni tar väl hand om er själva? Frukost är den viktigaste måltiden på dagen. Att äta en bra frukost gör att man står sig längre och inte småäter lika mycket. Är magen glad är människan glad :)
Min frukost brukar bestå av havregrynsgröt med lite mjölk & kanel.
Så upp och ät frukost med er!
Kram Sandra

idas sill



Ingredienser:
1 burk inläggningssill
½ dl ättikssprit
3 dl socker
2 dl vatten
3 morötter
1 rödlök
15 cm purjolök
0,5 tsk krossad vitpeppar ( hel som man mortlar)
1,5 tsk kryddpeppar ( hel som man mortlar)
2 lagerblad ( lägg i dom hela)

Gör så här:
Skölj sillen noga i kallt vatten
Hacka löken och morötterna
mortla kryddorna ( ej lagerbladen som det står på burken)
Koka upp vattnet, ättikan och sockret, tills sockret löst upp sig
lägg i kryddorna ( på sillbruken står det att man ska koka med kryddorna, men jag har märkt att sillen får en stark konstig smak om man gör det så lägg i kryddorna när lagen kokat upp)
låt kryddlagen svalna, ställ den utomhus så går det fortare (ej kyl/frys)
skär sillen i smala remsor, smalare är godare
varva sill, lök, morötter, purjolöken i en glasskål med lock
häll över den kalla lagen och låt stå i kylen 1-2 dygn.

Detta är jul för mig









Hur kunde jag leva utan dig?












Hur kunde jag leva utan dig?

Världens godaste kaffe:

1. Ta din finaste mugg
2. häll i ca 1 dl mjölk
3. värm mjölken tills den är ca 55 grader
4. ta en guldig kaffekapsel (volluto) och gör en espresso
5. smaksätt med 1 tsk socker och ½ tsk kanel
6. sätt dig i soffan och njut!

dan före dan före dopparedan





Igår var sambon och jag väldigt flitiga.
Vi hann med att göra Jansson, lägga in tre stora burkar med sill, städa, laga soppa och köttfärssås med pasta.
Hej, vi är nog mycket mer svensson än va vi (han) tror ;)

Och som min kära mor brukar säga: "ida du är nog världens yngsta tant".

supergod tårta



Denna goda tårta har jag gjort när jag hade min praktik på godamackan :)




någon som vågar svara?

Hej, jag undrar om det är någon där ute som skulle vilja dela med er om vad ni vill läsa om? Alltså är det någon som vill ha nått speciellt recept eller som vill ha tips och råd? Fick mitt certifikat idag, så nu är jag färdigutbildad kock! bring it on! :)

Flygande jakob



Godaste flygande jakob!

3 dl matlagningsgrädde
1 msk smör
400 g kycklingfilé
2 bananer
1 dl salta jordnötter
2 tsk curry pasta
3 tsk curry
2 tsk gurkmeja

Gör så här:
1. stek kycklingen i smöret tills den fått lite färg
2. ha på alla kryddorna och stek lite till
3. häll på matlagningsgrädden och låt koka i ca 5 min
4. häll allt i en ungssäkerform och skiva bananerna och sprid ut ovanpå kycklingen
5.  sätt in i ugnen på 200 grader och låt stå i ca 20 min
servera med ris och nötterna

mvg

godast ever

Lunchtips




Dagens lunchtips:

röd paprika
gula och röda tomater
ruccula
bladspenat
gurka
majs
avokado
cremé fraich
salt, peppar, vitlökskrydda
kräftstjärtar

Gör så här: Hacka lagom mängd grönsaker, blanda sedan avokadon, cremé fraichen och kryddorna.
                   Servera gärna med kräftstjärtar

Chokladbollar, bra för både kropp och själ

bättre chokladbollar

Ingredienser:
  • 1 burk kesella lätt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 msk honung
  • 1 dl russin
  • 2 dl havregryn
  • 1 dl kakao
  • 50 g grovt hackad mörk choklad 70%
  • 1 dl krossade pumpafrön

Gör så här:

  1. Blanda kesellan med vaniljsocker, havregryn, kakao, russin, honung och hackad mörk choklad i en bunke.
  2. Forma smeten till bollar med händerna och rulla i krossade pumpafrön.





Saffranslax

Hej,

Idag har jag fått äran att få gästblogga i Idas mumsiga matblogg. Fy vad jag bara vill hem till henne och äta när jag läser i den. Kul initiativ med en matblogg måste jag säga.

Jag heter också Ida och tycker om att laga mat (när jag har gott om tid och lust). Här kommer ett recept som jag fantiserade ihop idag i mitt lilla kök i London. Det var den första ordentliga måltiden på ett bra tag nu. Jätteenkelt, jättegott och inte heller så mycket olika ingredienser vilket är skönt. Här kommer det, med ungefärliga mått. Passa er för saltet bara, jag tog för mycket.

2 portioner

2 Laxfiléer
2 dl matlagningsgrädde
1 påse saffran
halvt paket fetaost
soya
salt
peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen i en oljad ugnsform. Blanda grädde, saffran, en skvätt soya, lite salt och peppar i en bunke. Häll detta över laxen i formen. Smula fetaosten över laxen och lite grann ner i såsen. Tillaga i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Granera med färska örter om så önskas.

Serveras med ris och grönsaker.

                                            

mumsig efterrätt till jul



INGREDIENSER

 
Gröt:
  • 6 dl kokt risgrynsgröt
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk socker
  • (vaniljsocker)

saftsås 

  • 2 kanelstänger
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 dl blandsaft
  • 2 dl vatten

    Tillagning
1. Vispa grädden. Se till att den inte vispas för hårt.

2. Rör ner grädden med florsocker och vaniljsocker i den kalla gröten.

3. Blanda saft, vatten och potatismjöl kallt i en kastrull, lägg i kanelen hel och värm under omrörning tills såsen tjocknar. Ta av från värmen och servera varm eller kall. Den ska inte koka då blir såsen tunn igen.



Garnering
Socker, kanel, sötmandel

Pepparkakshus




Ikväll blir det pepparkaksbygge, antingen bara med sambon eller så kommer några kompisar över och då gör vi en tävling om vems som är grymast!

kanel



Detta måste vara världens bästa och mest användbara krydda.
Den passar till mat, efterrätter, ljus, luktrenare!
Jag har just nu en julblandning som jag och en tjej i min klass har gjort utav: råsocker, kanel, kardemumma, kryddnejlika och sesamfrön. Den är grym att ha på flingorna, gröten eller bullarna, helt underbar!
Jag har den liggandes framme också och det gör att hela lägenheten luktar jul!

Ljus är mysigt!

Jag (Sandra) älskar ljus. Och nu när det börjar bli lite mörkare
ute är det väldigt mysigt att tända lite ljus och mysa ner sig i soffan.

Jag tänkte tipsa om en fin ljuslykta som jag har köpt.



Gör sig väldigt fin på golvet och det är väldigt fint med ett stort blockljus
i denna!

Denna är köpt på venturadesign.se.
Kika gärna in där, de har otroligt mycket fina saker! Man vill ha det mesta:)
Dessa designas i Gnosjö, som är min hemort.

Någon som är sugen?




Om det är någon där ute som skulle vilja ha någon tårta, efterrätt, middag eller godis så är det bara att säga till.
Jag hjäper er självklart och kan också leverera det till er!

Inte helt fel



Skolmat? Yes sir!

Cho­kladpra­li­ner fyll­da med saff­ran­sko­la


Cho­kladpra­li­ner fyll­da med saff­ran­sko­la

Detta recept har jag inte själv provat än men jag ska göra det på lördag så jag återkommer med åsikter och tips senare i veckan. Men så här beskriver alltommat denna lyxiga julpralin:

Chokladskalet gömmer en krämig och saffransdoftande kola som kommer att göra succé på vartenda glöggpartaj. Lite pilliga är de att göra, men det är klart värt besväret när de proffsiga pralinerna är klara.
25 praliner

Ingredienser

0,5 g saffran
0,5 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl sirap, ljus
150 g choklad, mörk

Tillagning

1. Börja med kolan. Stöt saffranet med lite av sockret så att det finfördelas. Blanda med resten av sockret, grädde och sirap i en vid kastrull. Låt koka upp och sedan sjuda på medelvärme till 120°, kontrollera med termometer eller häll lite smet i ett glas med kallt vatten. Om du kan rulla en liten kula är kolan färdig. Rör då och då. Dra kastrullen från plattan och låt kolan svalna.
2. Förbered under tiden chokladformarna. Bryt chokladen i mindre bitar. Smält hälften i en bunke i mikron eller över vattenbad. Pensla 25 små ischokladformar av metall invändigt med ett ganska tjockt lager choklad med hjälp av en liten målarpensel. Ställ kallt att stelna ca 10 min.
3. Fyll varje chokladform till drygt hälften med kola med hjälp av en liten sked. Smält resten av chokladen och fyll i en spritspåse. Klipp ett litet hål i påsen och spritsa ett lock över kolan. Det går även att pensla på ett lock med en liten målarpensel. Låt stelna och förvara sedan kallt, men ta gärna fram pralinerna i rumstemperatur en stund före servering.

                                                                                                                                     Foto: Ulrika Pousette

Cham­pagne­ge­lé med smult­ronglass och kan­de­ra­de has­sel­nöt­ter

Cham­pagne­ge­lé med smult­ronglass och kan­de­ra­de has­sel­nöt­ter, ett recept som vi hade under vår nobelmiddag i skolan igår, var dock medvetna om att alkoholen finns kvar i gelén. Om man vill så kan man istället ha ett alkoholfritt alternativ och då rekomenderar jag Billabong Sparkling Brut (nr 1945). Man kan också ta ett Mousseratvin istället för champange. Om man inte får tag i smultron så går det lika bra med jordgubbar.

10 person(er)

Ingredienser

5 st gelatinblad
1 dl strösocker
1 dl vatten
5 dl champagne
100 g jordgubbar eller smultron
100 g hallon

Smultronglass:

2 dl strösocker
2 dl vatten
40 g glykos, (2 msk)
4 dl matyoghurt
150 g smultron
150 g jordgubbar
1 st lime, saften

Kanderade hasselnötter:

100 g hasselnötter
1 dl strösocker
2 msk vatten
2 krm citron, pressad

Tillagning

1. Glass: Passera bären och mät till 4 dl. Koka ihop socker och vatten i en kastrull till en simmig lag. Tillsätt glykos och rör tills den smält. Låt lagen kallna.
2. Blanda sockerlag, matyoghurt och bärpurén. Tillsätt limesaften. Frys smeten i glassmaskin. Ställ glassen i frysen ca 2 timmar.
3. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Koka ihop socker och vatten i en kastrull till en simmig lag. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i sockerlagen. Låt lagen kallna i rumstemperatur. Häll i champagnen.
4. Fördela bären i 10 glas och häll på lagen. Ställ glasen i kylskåpet och låt stelna. Det tar ca 4 timmar.
5. Nötter: Rosta nötterna i en het, torr stekpanna tills skalet börjar svartna och spricka. Lägg nötterna i en handduk och gnugga av så mycket som möjligt av skalet. Lägg nötterna på ett bakplåtspapper. Koka socker och vatten i en kastrull tills det blivit gyllenbrunt. Tillsätt citronsaften och häll karamellsmeten över nötterna. Sära på nötterna med en gaffel.
6. Skeda upp glassen och lägg den på gelén. Strö nötterna över gelé och glass.

                                                                                                                               recept från:Alltommat

                                                                                                                               Foto: Ulrika Pousette

Vill du få bort sötsuget?

Här kommer ett tips från mig (Sandra) om hur man kan få bort sötsuget!
Detta är väldigt enkel och brukar funka för mig. Man kan även ha det
till mellis, så slipper man springa runt och småäta.



Ta fram ett glas för att inte äta alldeles för mycket, tänk på att det
är sötsuget som ska bort eller att man ska ha det som ett litet mellis.

Välj den yoghurt du tycker bäst om. Själv tycker jag att yoghurt med
smak av vanilj gör det lite extra.

Jag brukar ha i clementinbitar och sedan krydda med lite kanel.

Hoppas det smakar!

Snabbt, billigt och super gott!



Fisk och curry soppa

Ingredienser:

8 potatisar
4 fiskfileér
2 morötter
1 tsk curry
1 tsk gurkmeja
1 gul lök
2 fiskbuljong tärningar
1 klick smör ( till stekning)
4 msk cremé fraich

Gör så här:
1. Fräs lök, potatis, grov riven morot i smöret
2. Tärna potatisen och lägg i potatisen i stekpannan
3. Strö över curryn, gurkmejan och buljongen
4. Häll över vatten så att de tecker och låt koka tills potatisen är mjuk, ca 8 min
5. Skär fisken i lagom stora bitar och lägg dem i soppan och koka i ca 5 min
6. Soppan är klar och servera med en klick cremé fraich

      

Peach Melba

Här är en utav mina (idas) favorit efterrätter, Peach Melba! Många av er har säkert ätit den med konserverade persikohalvor och tyckt att det varit sisådär gott men då vill jag bara att ni provar att koka era egna persikor för det är inte speciellt svårt, jag lovar! Så sätt igång!






8 personer
Ingredienser:
4 persikor
4 dl vatten
2 dl strösocker
2 kanelstänger
2 hela kryddnejlikor
Hallonsås:
400g hallon (frysta eller färska)
1 dl socker
Till servering:
Vaniljglass
färska hallon
sockerkreation

Gör så här :
1. koka upp vatten, strösocker, kanelstänger och kryddnejlikorna
2. Lägg i hela persikorna och låt koka tills skalet är lätt att ta bort (ca 10-15 min)
3. ta upp och skala de heta persikorna, dela dom på mitten och ta ur kärnan, låt de sedan svalna
4. Mosa hallonen med socker, koka upp hallonröran tills sockret smält
5. Pressa hallonen genom en sil och låt hallonsåsen svalna
6. Häll ett tunnt lager hallonsås på en tallrik
7. Använd en rund stor pepparkaksform och tryck ut glassen lägg glassen i mitten av hallonsåsen, lägg persikohalvan på glassen.
8. Om man vill ha sockernätet som jag har på bilden så smälter man socker och sedan tar man en gaffel och drar sockret över en smort silikonform tills de blir ett nätmönster

Idas lussemys

Nu när julen snart är här så vad passar inte bättre än lussebullar och tomtegröt? Därför bjuder jag nu på ett recept där man blandar just dessa två favoriter!
Låt mig presentera: Idas lussemys

 

ca 20 portioner
                                                                                                                 
Ingredienser                                                                                               

3 dl grötris
6 dl vatten
1 liter mjölk, standard 3% fett
200 g mandelmassa
1 dl honung
100 g russin
1 tsk salt
2 paket saffran
mald kanel & mald kardemumma efter egen tycke och smak
3 st ägg
0,5 tsk vetemjöl
1 dl mandel, flagad


1. Koka gröten som det står på förpackningen
2. Blanda i mandelmassa, kanel, saffran, kardemumma, russin och honung.
3. vispa äggen fluffiga
4. Blanda i mjölet i äggfluffet och häll blandningen sedan i gröten
5. Häll gröten i en djup ugnsform och sätt in i ugnen i ca 25 minuter.
6. Ta ut formen ur ugnen och stansa ut valfria former, med hjälp av stora pepparkaksformar och servera med vispad grädde, mandeln och er favorit sylt!
 ( Det går också att använda muffinsformar, då räcker det med 20 minuter i ugnen)

Välkommen till min nya blogg!

matmode

Det finns inte bara mode inom kläder och smycken, utan mode är mycket större än så. Mode finns inom mat, kultur och inredning och det är just dessa modetrender som tas upp i denna blogg. Läs, njut och inspireras!

RSS 2.0