Här kommer mitt (mamma mias) recept på kanongoda kroppkakor! ca 4 port.
I originalreceptet har man rimmat fläsk i fyllningen, men jag tycker att färs blir godare och dessutom lite kalorisnålare.
700 gram potatis , helst King Edward eller annan mjölig sort
ca 1,5 dl p otatismjöl ca 1 dl vetemjö
3 st äggulor
50 gram smält smör/margarin
1 tsk s alt Fyllning: 400 gram nötfärs eller blandfärs 1 stor gul lök ca 3 tsk mortlad/mald kryddpeppar (jag tycker att det blir bättre smak med hel kryddpeppar som man mortlar/krossar själv salt efter smak
Tillagning
1. Skala och koka potatisen. Pressa den genom en potatispress ned i en bunke och låt svalna något. Rör i potatismjöl, äggulor, smör och salt. Blanda till en smidig deg.
2.Skala och hacka löken. Hetta upp smöret och stek färs och lök gyllenbrunt. Blanda i kryddpeppar och salt. Ställ åt sidan så länge.
3. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig kastrull.
4. Gör en liten minikroppkaka och provkoka! Kolla att den håller ihop och smaka så att kryddningen är bra, annars tillsätt mer mjöl och ev mer krydda.
5. Rulla ut potatisdegen till en limpa och skär ca 2 cm tjocka skivor. Gör små fördjupningar i mitten och lägg i fyllning. Vik hop till bollar runt fyllningen och platta till något. OBS! Fukta händerna innan, så går det mkt lättare!
6. Koka kroppkakorna i omgångar, 5–6 minuter eller tills de flyter upp till ytan.
Servera med överbliven färsröra och lingonsylt. Smält smör är också gott till. Om det blir några över, stek dem dagen efter, som på bilden.